Események

Az alsó tagozatosok akadályversenye a Sóstón:
2024. június 17.
A Diákönkormányzat napja az alsó tagozaton:
2024. június 18.
A 8. évfolyam ballagása:
2024. június 21. 10 óra
Beiratkozás a 9. osztályba:
2024. június 27. 9-12 óra
Tanévzáró ünnepély:
2024. június 28. 17 óra
Javító- és osztályozó vizsgák:
2024. augusztus 22.
 

Iskolapszichológus

Könyvtár

 

tankerulet logo

 

kap

 

kreta

 

iskolatej fejlec1

penz7

 

 

"A zene az élet szépségét...

 ...s ami benne érték, azt mind meghatványozza." Kodály Zoltán szavai az elmúlt hetekben még igazabbnak bizonyultak, mint máskor. Kórusaink számos versenyen, fesztiválon szerepeltek, és mindannyiszor kiváló teljesítményt nyújtottak. Köszönjük karvezetőink és diákjaink kitartó munkáját, lelkesedését. Gratulálunk a remek eredményeikhez, és további szép sikereket kívánunk.

Képek

Immár hetedszerre rendeztük meg a Fehérvári ének országos énekkari találkozót. Valójában nemzetközi eseményről beszélhetünk, hiszen Szlovákiából (Nyitráról) és Romániából (Székelyudvarhelyről) is érkeztek kórusok. Örömmel üdvözöltük évek óta visszatérő vendégeinket, a pestszentlőrinci és a székelyudvarhelyi kórusokat.
A találkozó résztvevői iskolánk három gimnáziumi kórusán kívül a következő énekkarok voltak: a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Kórusa (karnagy: Józsa Mónika), a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola Ifjúsági Kórusa (karnagy: Bodurian János Aram), a pestszentlőrinci Vörösmarty Leánykar (karnagy: Kabdebó Sándor), a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium Kamarakórusa és Leánykara (karnagy: Borosné Puskás Bernadett). A háromnapos rendezvény közvetlen, baráti hangulatban zajlott. Vendégeinkkel a péntek esti ünnepélyes megnyitón találkoztunk először, ahol rövid bemutatkozó éneklés után jókedvű, kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre került sor. Másnap délelőtt a kórusok csodálatos hangversenyt adtak: szebbnél szebb dallamokat, klasszikus és modern műveket egyaránt hallhattunk tőlük kiváló, értő tolmácsolásban. Este templomi hangversennyel folytatódott a program. Itt is változatos, a kórusmuzsika egész repertoárját felölelő műsorban gyönyörködhettünk. Szépen zengett valamennyi Ave Maria, Pater noster, zsoltár, spirituálé és könyörgés. A nap zárásaként késő éjszakáig tartó felszabadult, vidám táncházban kapcsolódhattak ki vendégeink. Vasárnap a Száll elő zöld ág néptánctalálkozón találkoztunk velük utoljára, ahol folklórműsorukat mutatták be. A nyolcadik alkalommal iskolánk által megrendezett néptánctalálkozóra idén is szép számmal jöttek el a táncos lábú fiatalok. A házigazdák két együttesén (Bokréta és Bodzafa tánccsoport, vezetőjük Molnár Gábor) kívül a szintén székesfehérvári Ikarus Táncegyüttes Utánpótlás Csoportja (vezetője Marton János), a Gyöngy Táncegyüttes (vezetője Cserna Bernadette), a Tulipános Táncegyüttes (vezetője Cserna Bernadette), a Csákvári Gyerekcsoport (vezetője Bécsiné Krämer Ágnes) és a Höcögő Néptáncegyüttes (vezetője Molnár Gábor) produkcióit élvezhettük.
A kórusok és a táncosok a délben kezdődő záróünnepségen búcsúztak egymástól és tőlünk. Köszönjük, hogy itt voltatok, köszönjük a felejthetetlen élményt, a muzsikát, az együttlétet. Reméljük, viszontlátjuk még egymást. 
 
 
A Pausa kamarakórus szereplése Celjében
2011. április 7-10.

Csütörtök reggel 6 órakor indultunk el Székesfehérvárról, a szlovéniai Celjébe.
Az út közel 5 órás volt, de a táj szépsége és a hangulat meggyorsította az idő múlását. Szép, napsütéses időnk volt, közel 20 fokot mutatott a hőmérő szinte minden nap. Még csütörtökön színpadra álltunk, és egy bemutatkozó koncertet adtunk. Öt darabot énekeltünk, ebből egy kivételével mind elhangzott a másnapi déli versenykoncerten is. A szállásunk remek volt. Amikor odaértünk, ebéddel vártak bennünket, a menza mindig finom és egészséges volt. A szobák kiválóak voltak, a kollégium lakói pedig vendégszeretőek. Másnap este egy kecskeméti Kodály nevét viselő énekkar költözött fölénk egy szinttel. Csütörtökön már összeismerkedtünk egy jászberényi kórussal is, szóval nem éreztük magunkat idegennek közel 500 kilométerre Fehérvártól. Péntek délben volt a „nagy” pillanatunk, ekkor dőlt el, érdemes volt-e ide utazni avagy sem. Bár féltünk, nem is picit, minden tőlünk telhetőt megtettünk, tanár úr szavaival élve: „mi nekünk a legmagasabb: az egy főre jutó pontszámunk”. Bronz fokozatot kaptunk, egy ponttal lecsúszva az ezüstről. Eléggé el volt szomorodva az ebédnél mindenki, ezért úgy döntöttünk, hogy másnap a szülinapos kórustársunk megünneplése után veszünk egy focilabdát, és szórakozunk, hisz ezért is jöttünk. Szombat délután a zsűrivel közösen előadandó darabokat tanultuk, amit vasárnap kellett előadnunk a többi kórussal a Czilley-várban. Maga a vár a panorámájával gyönyörű, és a kilátóhoz nagyon is megérte felmenni. Miután a fél társaság kidőlt, fotózkodtunk, majd elindultunk vissza a szállásra. Érdekes volt a hegynek felfelé menet a „kapucnis lépcső” névre hallgató lépcsősor. Vasárnap felmentünk a várba, előadtuk a közös műveket, majd fájdalmas búcsút vettünk magyar és más nemzetiségű barátainktól, és hazatértünk a kollégiumba ebédelni. 14 óra körül indultunk el haza Székesfehérvárra.
Köszönet karnagyunknak, Borbás Károly tanár úrnak, ki lehetővé tette számunkra ezt az emlékezetes versenyt.

     Danka Balázs
11. osztályos tanuló

 

akadalymentes ikon

OM azonosító

Iskolánk OM azonosító száma:

      030046

Partnerintézmény

partner

Alapítvány

Kérjük, támogassák iskolánk alapítványát!

Az alapítvány adószáma:
 
19095279-1-07
 
Az alapítvány számlaszáma:

16200247-10005879

Ezekkel az adományokkal Önök is segíteni tudják diákjaink tanulmányi versenyeken és  kórusfesztiválokon való részvételét; oktatási eszközök, bútorok vásárlását; erdei iskolák és nyári táborok szervezését. 

Hit- és erkölcstan oktatás

MZMSZ

Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége

 

mzmsz

Tehetségpont

 tehetsegpont

Határtalanul

hatartalanul

szfvar logo

 

megvalosult

.