Események

Az alsó tagozatosok akadályversenye a Sóstón:
2024. június 17.
A Diákönkormányzat napja az alsó tagozaton:
2024. június 18.
A 8. évfolyam ballagása:
2024. június 21. 10 óra
Beiratkozás a 9. osztályba:
2024. június 27. 9-12 óra
Tanévzáró ünnepély:
2024. június 28. 17 óra
Javító- és osztályozó vizsgák:
2024. augusztus 22.
 

Iskolapszichológus

Könyvtár

 

tankerulet logo

 

kap

 

kreta

 

iskolatej fejlec1

penz7

 

 

2016 - 2017 tanév

A gimnázium vegyeskarának mátyusföldi vendégszereplése

galanta000022017. március 17. és 19. között a Rákóczi Szövetség jelentős anyagi támogatásának köszönhetően gimnáziumunk vegyeskara idén is ellátogathatott a Felvidékre. Immár hagyomány, hogy iskolánk kórusai vendégszereplésükkel színesítik a mátyusföldi magyarság március 15-e alkalmából rendezett ünnepi megemlékezéseit. A három nap során művelődési házakban, illetve szabadtéri koszorúzási ünnepségeken lépett fel iskolánk vegyeskara Kneifel Imre igazgató úr vezetésével.

Képek

 

Március 17-e kora délutánján 44 gimnazista diákunkkal indultunk Székesfehérvárról. Utunk első állomása Felsőszeli volt, ahol elfoglalhattuk szállásunkat. Rövid pihenő után továbbutaztunk a közeli Diószegre, ahol az Innovatech Művelődési Központban megrendezett ünnepi emlékműsorban a polgármesteri köszöntő és a település fiataljainak verses ünnepi műsora mellett kórusunk is közreműködött. A kórusmuzsikát egyik kilencedik osztályos diákunk, Kálmán Botond szóló néptánca színesítette. Az ünnepi műsoros estet fogadás követte, majd visszautaztunk a szálláshelyünkre.

Utazásunk második napján számos érdekes program várt ránk. A szálláshelyen elfogyasztott reggeli után Pozsonyba indultunk, hogy megismerkedjünk a város történelmi nevezetességeivel. Bár sajnos esett az eső, ennek ellenére emlékezetes órákat töltöttünk el Pozsony belvárosában. A látnivalók megtekintésénél Bartalos Otthmár tanár úr volt a segítségünkre, aki háromnapos mátyusföldi látogatásunk során mindenhova elkísért minket. A tanár úr mindig készségesen állt a rendelkezésünkre, Pozsonyban és Galántán is sokat mesélt diákjainknak a magyar kultúra helyi emlékeiről.  

A délelőtti városnézést a felsőszeli szállásunkon elfogyasztott ebéd követte. A szombati nap délutánja is fellépéssel telt. Rövid pihenőt és énekkari próbát követően 15 órakor indultunk Nemeskosútra, ahol a kultúrházban tartott ünnepi megemlékezésen vett részt az énekkar. A helyi felnőtt kórus és az általános iskola kisdiákjainak ünnepi műsora mellett iskolánk vegyeskara énekelt a megemlékezésen. Nemeskosúton is szíves vendéglátásban volt részünk, a helyiek vacsorával kedveskedtek fiataljainknak.

Március 19-én, vasárnap reggel a reggelit követően egyből útnak indultunk, hiszen 9 órára Kismácsédra, koszorúzási ünnepségre és emléktábla avatásra várták énekkarunkat. Útközben lehetőségünk nyílt arra, hogy megtekintsük Talamon Alfonz fiatalon elhunyt író köztéri szobrát Diószegen. A kismácsédi megemlékezés után tízóraival vendégelték meg diákjainkat a koszorúzás szervezői. Nem tölthettünk sok időt Kismácsédon, hiszen 13 órára Negyedre kellett érnünk, hogy az ottani koszorúzáson is részt vehessünk. Utazásunk során azonban volt arra időnk és lehetőségünk, hogy Galántán felkeressük a Joseph Haydn Zeneiskola és a Kodály Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium épületét, az Esterházy-kastélyt és a parkjában álló Kodály emlékművet, ahol iskolánk névadója előtt tiszteleghettünk. Kodály Zoltánra emlékezve az emlékműnél fiataljaink elénekelték az általa gyűjtött, A csitári hegyek alatt című népdalt.

A negyedi református temetőben 14 órakor vette kezdetét a megemlékezés és a koszorúzás. Az ünnepségen a helyi vezetők és az egyház képviselői vettek részt, a nagykövetség koszorúját Dóczy András helyezte el. Az ünnepségen vegyeskarunk énekelt. Ezt követően a katolikus temetőben folytatódott a megemlékezés, ahol szintén a koszorúzás alatt énekeltek diákjaink. Negyeden is kedves vendéglátásban volt részünk, az ünnepség után részt vehettünk az ünnepi fogadáson.

Sok élménnyel gazdagodva indultunk haza vasárnap délután, az esti órákban érkeztünk meg Székesfehérvárra.

Szívesen gondolunk vissza mátyusföldi vendégszereplésünkre. A sűrű program és a sok feladat mellett a három nap rengeteg élményt adott diákjainknak és a kísérő tanároknak egyaránt. Hálásak vagyunk, hogy a Rákóczi Szövetség támogatásával a 2017-es évben is lehetőségünk nyílt arra, hogy látogatást tehessünk a Galántán és környékén élő magyaroknál.

akadalymentes ikon

OM azonosító

Iskolánk OM azonosító száma:

      030046

Partnerintézmény

partner

Alapítvány

Kérjük, támogassák iskolánk alapítványát!

Az alapítvány adószáma:
 
19095279-1-07
 
Az alapítvány számlaszáma:

16200247-10005879

Ezekkel az adományokkal Önök is segíteni tudják diákjaink tanulmányi versenyeken és  kórusfesztiválokon való részvételét; oktatási eszközök, bútorok vásárlását; erdei iskolák és nyári táborok szervezését. 

Hit- és erkölcstan oktatás

MZMSZ

Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége

 

mzmsz

Tehetségpont

 tehetsegpont

Határtalanul

hatartalanul

szfvar logo

 

megvalosult

.